Home / Люди / Тунде Дугантсі: «Декорування пряника — це завжди робота в кайф»

Тунде Дугантсі: «Декорування пряника — це завжди робота в кайф»

27 December, 2018

Тунде Дугантсі, популярна майстриня, автор семи книг про декорування печива, родом з Будапешта. Вже багато років живе з сім’єю в Кентуккі. До переїзду в США вивчала економіку та маркетинг, працювала маркетологом в Hyatt Regency Budapest, потім генеральним директором невеликої друкарні.

В один момент Тунде вирішили перевернути своє життя і зайнятися декоруванням пряників. Їй подобається поєднувати  старі традиції з новими методами декору, створювати новаторські дизайни і головне — ділитися своїми напрацюваннями зі всіма бажаючими на творчих класах. Проводить вона їх у своїй Tunde’s Sugar Art Studio.

Говоримо з майстринею про гарне і смачне, про міксування старого та нового та про те, як розвинути свої “печенюшні мізки”…

Тунде, розкажіть, будь ласка, про себе. Як так вийшло, що справою вашого життя стало мистецтво декорування пряників?

У мене троє дітей. Коли ми з ними розмальовували пряники на Різдво в 2012 році, я просто закохалася у цю справу. Продовжила декорувати випічку і після свят. Потім провела дослідження угорських пряників, які з дитинства пам’ятаю, але ніколи не випікала сама. Пробувала зробити і прикрасити їх на День Святого Валентина, потім на Великдень. І так пішло-поїхало, тому що це заняття стало приносити мені радість. Перші свої дві книги про декорування пряників я опублікувала вже через рік, в 2013. Тоді ж і стала отримувати перші запити на проведення майстер-класів.

Тунде Дугантсі "Декорування пряника - це завжди робота в кайф"

Який пряник або печиво ви вважаєте ідеальним?

Ніколи не виділяю “улюбленців”. У мене немає ні улюблених кольорів, ні абсолютно улюбленого рецепту, ні улюблених технік декорування. Обожнюю свій рецепт «найсмачніших пряників» – легких, пухких, які можуть залишатся свіжими місяцями. Але в цьому рецепті тісто розтікається. Тому, коли мені потрібна точна форма, я печу своє шоколадне печиво, яке за смаком нагадує насичений чорний шоколад. 

Я великий фанат ідеальної недосконалості. Печиво – це солодкий смаколик. Зосередження на ідеальності шкодить веселощам. Мені подобається печиво декоратора-початківця точно так, як і шедеври досвідченого дизайнера пряників. Декорування пряника – це завжди робота в кайф.

Що ви відчуваєте, коли малюєте?

Я  майже ніколи не малюю на печиві. Взангалі, я не дуже добре малюю. Мої дизайни в основному будуються на базових елементах. Комбінування, мікс – ось що робить їх вигадливими.

Ось на цому зразку я малювала:

Інтерв'ю з Тунде Дугантсі

З вами працює велика команда? 

Я працюю сама.

Які якості або знання повинен мати майстер, щоб однозначно досягти успіху?

У світі рукотворної роботи важко визначити успіх. Деякі з нас хочуть створювати витончені шедеври, і це само собою вже успіх. Інші мріють про світове визнання і працюють над цим. Хтось шукає фінансовий успіх. Коли у вас є мета, зазвичай є багато різних шляхів, як досгяти її.  Це шлях. Я думаю, дуже важливо бути гнучкими. Спочатку я пробувала продавати своє печиво на локальних івентах, але, на превеликий жаль, не вийшло. Але я отримувала запити на проведення уроків з декорування, і мені це подобається навіть більше, ніж виробництво печива на продаж. Важливо бути відкритим до нових можливостей.

В які моменти ви почуваєтеся найщасливішою?

У кінці заняття по декоруванню, коли я бачу усмішки на обличчях учасників майстер-класу. В більшості людей, які приходять на заняття, багато сумнівів. Вони не вірять в себе. Вони вважають, що не зможуть зробити такі гарні пряники. Але мої прикраси грунтуються на базових елементах, тому їх може повторити хто завгодно. Допомога комусь у досягненні успіху – це неймовірне відчуття!

Інколи я отримую повідомлення від людей, які живуть достатньо далеко і які купили одну з моїх книжок. Вони надсилають мені зображення найдивовижніших пряників і тістечок і пишуть, що приготували все це з допомогою моїх розробок, технік або ідей з моєї книги. Знову ж таки, найкраще, що може бути – це надихнути когось створити шедевр (інколи навіть краще, ніж ти сам міг це зробити).

Який ваш рецепт, що допомагає у пошуку нових ідей?

Я ніколи не шукаю нові ідеї. Натхнення є скрізь! Використовую деякі традиційні народні мотиви. Але я розвинула “печенюшні мізки”: коли бачу щось, що мені подобається, починаю думати про те, як використати це у моєму печиві. Можу побачити цікавий мотив на тканині і пізніше застосовувати його на своїх пряниках, або надихнутися цікавою комбінацією кольорів, що в результаті перетвориться на набір пряників. Інколи знаходжу річ, яка мені подобається, і вона надихає мене на створення печива. Як це було у випадку з милим набором марок, який одного разу трапився мені на очі. Ось що з цього вийшло:

Форму 3D-яйця для печива я використала, коли мені був потрібний невеличкий подаруночок для моїх діток. Ось так і з’явився цей набір:

За вашими спостереженнями, які форми, кольори, розписи печива чи пряників найкраще сприймаються покупцем?

Я не продаю багато пряників. Мої популярні вироби – з народними угорськими квітковими мотивами, разом з традиційними стрічками і мереживом. І зимовими ландшафтами.

Ви створюєте дизайн на замовлення? Припустимо, хтось попросить вас відійти від вашої стилістики і зобразити на прянику, скажемо, портрет людини? 

Як я і говорила, я не малюю на печиві, бо в принципі не дуже добре малюю. Тому ніколи не намалювала б чийсь портрет на прянику. Це була б катастрофа.

Я люблю експерементувати з новими речами, але добре знаю свої межі. Якщо я отримую замовлення на щось, у чому не сильна, я звернуся до людини, яка зможе зробити це найкращим чином. Також люблю економити час, який витрачаю на один пряник. Пам’ятайте – це лише “пряник”! Звісно,  медовий пряник можна зберігати вічно, як прикрасу, але мені все ж таки подобається робити те, що люди можуть їсти, не жалкуючи. Я б не хотіла з’їсти печиво, на декорування якого пішли дні. Тому сама не витрачаю багато часу на прикрашання одного єдиного виробу.

Що найважче у вашій роботі?

Мені дуже щастить. Я роблю те, що мені подобається. Я створюю нові дизайни, показую людям, що всі можуть декорувати гарні пряники. І мої вироби роблять людей щасливими. Як на мене, найважче продати і прорекламувати мою роботу і бути чесним, я не інвестую достатньо часу та енергії в ці речі. Також важко знайти правильний баланс між роботою і сім’єю, але це стосується кожної людини і кожної професії.

Питання задавала Інна Левенець
Фото і відео з особистого архіву Тунде Дугантсі

Похожие публикации

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *