Home / Люди / Катя Грюітерс: фуд-дизайн, як сенс життя

Катя Грюітерс: фуд-дизайн, як сенс життя

2 June, 2011

Катя Грюітерс, голандський фуд-дизайнер з світовою популярністю, плете мережива з шоколаду, робить тарілки з хліба, їстівні скульптури з фруктів і через свої уникальні проекти приваблює увагу спільноти до гострих соціальних проблем. 1 червня у київському готелі “Воздвиженьский” Катя провела семінар «Food Design and Innovation»*, після якого люб’язно погодилася відповісти на декілька питань Drink & Food Inform.

Катя Грюітерс: фуд-дизайн, як сенс життя

Катю, я чудово розумію, що до всіх своїх творчих проектів ви ставитесь, як до власних дітей. Тим не менше, який з них більш близький, улюблений?

Зараз я би відзначила свій свіжий проект «Beautiful by nature» («Природно гарний»). Його тема — мінімізація харчових відходів. В Європі і в Голандії, зокрема, ця проблема стоїть дуже гостро. Тому я і створила “Природно гарний”. Проект спрямований, у більшій мірі, на великі виробничі компанії — я хочу, щоб вони звернули увагу на ситуацію з відходами. Ще дуже важливо добре проінформувати людей, які, нажаль, дуже часто несвідомо підходять до питання споживання різних продуктів. Ми повинні розуміти, що їмо, що викидаємо на сміття, що таке якісний продукт, повинні стати ближчими до природи. Я помітила, що українці у більш тісних стосунках з природою, ніж жителі інших європейських міст. Взагалі, принципи роботи фуд-індустрії Європи вимагають негайного перегляду.

Інтерв'ю з фуд-дизайнером

Ви знаєте, що люди думають і говорять про Катю Грюітерс та її креатив?

Смішне питання. Я не заморочуюсь з цього приводу. У мене свої ідеї, я їх втілюю в життя, мене це надихає. А все, що про мене говорять інші, мені байдуже.

Інтерв'ю з фуд-дизайнером

Якщо не фуд-дизайн, тоді що?

О, я не знаю! Фуд-дизайн — це моє життя! Коли я була дизайнером-початківцем, дуже багато часу і уваги приділяла формі та змісту. Тепер, з досвідом, стараюсь поєднати фуд-дизайн з проблемами соціального характеру. Для мене важливо розробляти такі проекти, які будуть надихати своїм оптимізмом.

З яким напоєм вам найприємніше працювати?

З пивом. Мені дуже цікавий сам процес створення цього напою. До того ж, перший склад мого прізвища означає інгредієнт із забутого рецепта середньовічних пивоварів. «Gruit» — це трав’яна суміш, яку додавали до пива, вона і смак напою надавала, і охолоджувала його, і продовжувала термін придатності. Я зібрала багато літератури, в якій згадується цей інгредієнт, він окутаний багатьма загадками. Мрію коли-небудь створити фамільне пиво. Мій брат і дядя вже готові приєднатися до мене у цій справі.

Звідки приходять хороші ідеї?

Ну, наприклад, спостерігаю за листям на деревах… Мені дуже подобається все розглядати. Звичайно, величезне натхнення дають культура і традиції. Ви можете думати, що Катя Грюітерс сама надихає інших. Але для мене точно так же джерелом натхнення є інші люди.

Інтерв'ю з фуд-дизайнером

Розкажіть, як зазвичай снідає відомий фуд-дизайнер?

Мій сніданок періодично змінюється. Я не люблю ситні сніданки, достатньо невеликого перекусу. Готую шейк з фруктів, склад якого постійно змінюється. Склянки такого шейку вистачає. Ну і йогурт зі злаковими і свіжими фруктами.

Невже обходитесь без кави?

О! Дякую, що нагадали. Кава — це моя енергія. Люблю хорошу каву. Я великий кавоман. Вранці намагаюсь перемолоти зерна, щоб кава була ароматною і свіжою. Потім беру прес для кави, заливаю водою… Мені подобається цей процес, він для мене важливий. Якщо говорити ще про напої, які мені подобаються, то це ваш березовий сік. У нас-то такого немає, так що виходить, свого роду, екзотичний напій.

Питання задавала Інна Левенець

Фото надані компанією «Creapro»,
сайт http://www.katjagruijters.nl/

Похожие публикации

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *