Home / Top / Дарина Косар: “Хочу показати людям, що із звичайних продуктів можна зробити те, що вас порадує”

Дарина Косар: “Хочу показати людям, що із звичайних продуктів можна зробити те, що вас порадує”

10 April, 2019

Чарівна киянка Дарина Косар створює смачно-гарні пейзажі, портрети знаменитостей, архітектурні пам’ятки різних міст. Творить з ягід, млинців, печива, овочів, шоколаду… Ми зустрілися з Дашею за чашкою кави, щоб вияснити, до чого ж доводять такі ігри з їжею.

Дарина Косар

Дашо, те, що ти робиш з їжею, – це мистецтво, гра, бізнес?

Все починалося як гра, з бажанням сотворити щось геніальне – те, що можна було б назвати мистецвтом (за принципом: поганий той солдат, який не мріє стати генералом). З часом це хоббі перетворилося на бізнес. Але, передовсім, це мій спосіб самовираження, мій спосіб висказати свій захват від радості просто жити, бути, кохати, турбуватися, створювати настрій. І їжа у даному випадку викликає масу різних позитивних емоцій окрім задоволення базових потреб. Вона грає тут іншу роль – видовищну. “Хліба і видовищ!” – це саме про те, що я роблю.

Як давно ти займаєшся фуд-артом?

Вже років сім. 

Коли починала, розуміла, що заняття переросте в бізнес?

Ні, звичайно. Все було просто заради задоволення. Мені з дитинства подобалося малювати, ліпити з глини. Мама мене водила на різні творчі гуртки, і я просто горіла цими заняттями. Але мені не подобалося все окремо – чисто малювання, чисто ліплення… Завжди хотілося все це поєднати. 

Потім у моє життя прийшла кулінарія, яку дуже люблю. Пізніше додалася фотографія. Я так захопилася нею, що весь час вдома фотографувала різні предмети. Якось виклала з кавових зерен напис Good morning, сфотографувала і виставила цю фотографію в одній із соціальних мереж. На мій подив, вона стала фотографією дня. Я отримала дуже багато компліментів, щирих захоплених відгуків і подумала, що потрібно, мабуть, і другу роботу зробити… Зробила другу, потім третю, четверту… Всі вони були на кавову тематику. А потім одна компанія, якій потрібен був рекламний постер, запитала у мене, чи можу я щось зробити з ягід. І я взялась за цю роботу. Далі почала експериментувати з різними продуктами і техніками. А потім стала створювати сюжети на тарілці.

Дарина Косар

Які твої найулюбленіші продукти для роботи?

Дуже люблю ягоди, окрема історія – спеції. Все це – “дрібниці”, з яких можна скласти щось масштабне і вражаюче. 

Дарина Косар

А з якими продуктами не хочеться працювати взагалі?

Таких продуктів, мабуть, немає. Можливо ті, з якими ще не пробувала працювати. Ризикну припустити, що це може бути дуріан. Будь-який продукт для мене – лишень матеріал для створення роботи, як для художника фарби. Якщо продукт гарний, і я можу зробити з нього щось естетичне, і головне – якщо він підходить під мою ідею, тоді я буду його використовувати.

А яка твоя ідея?

Всі мої роботи позитивні. Я хочу показати людям, що з простих, звичайних продуктів можна зробити те, що вас порадує.

Дарина Косар

Хто твої клієнти?

В основному це компанії з Америки та Європи. Найцікавіше, що в більшості це непродуктові компанії. З відомих брендів мені пощастило співпрацювати з Louboutin, Disneу, Bonduelle, Belgium Boys, робила обкладинку до синглу Кеті Перрі. 

У нашій країні, на жаль, платити за фуд-арт поки не готові. Але попит на незвичайну креативну рекламу з гарно викладеною їжею все ж таки росте. Спочатку я була готова працювати безплатно, аби тільки з українськими компаніями, хотілось Україну показати усьому світу… Зате приємно, що за останні два роки мою роботи помітили і показали вітчизняним компаніям українські ЗМІ. І зовсім недавно з’явилися перші українські замовники, що мене шалено радує. 

Як клієнти знаходять тебе?

Мій основний заробіток — через Instagram, і всі мої клієнти зі своїми замовленнями приходять саме звідти. 

Клієнти самі пропонують тобі сюжети?

Мені пощастило: як правило, мені надають повну свободу творчості. 

Тоді розкажи, як народжуються твої неймовірні ідеї?

Цього я не можу пояснити. Йдеш вулицею, щось стукнуло в голову і ти вже знаєш, що будеш робити і з чого. А далі  справа за малим – намалювати скетч і чітко прописати необхідні продукти. Тут я ламаю стереотипи про людей мистецтва: незважаючи на те, що я людина творча, мені життєво необхідно до початку роботи все розкласти по поличках, починаючи зі списку продуктів до промальованих ракурсів і передбачуваних часових затрат. Коли план лягає на папір, відчуваю себе впевненіше і знаю, що все вийде, як задумала. Якщо всі деталі тільки в голові, залишається велика спокуса постійно щось змінювати.

Дарина Косар

Дашо, який проект у твоїй фуд-арт практиці був найскладнішим?

Недавно мені замовили календар. Замовник активно привносив зміни, а я тим часом отримала чудовий досвід освоєння нових навичок. Наприклад, робила воду з желе. Заливала його шарами, прагнучи отримати ефект хвиль, і хвилі таки вийшли. Робила хатку-мазанку на хлібі, розписувала кожну деталь, будувала з солоної соломки плетений парканчик.

Питання, яке дуже хвилює наших читачів: куди потім діваються продукти, які ти використовуєш у своїх роботах?

Дістаються тим, хто опиняється поряд. Більшість робіт з’їдає моя молодша сестра, бо вона поряд частіше, ніж інші дорослі, які працюють. Їй майже 14, організм, який активно росте. 

Як ти бачиш своє майбутнє?

Я взагалі мрію глобально. Хочу свою студію. Велику. В центрі… Нью-Йорка. Хочу співпрацювати з найкласнішими брендами і створювати класний креативний контент, який дозволить їм привабити ще більше клієнтів.

Майстер-класи давати будеш?

Якось давала майстер-клас у Польщі, мене запросили на відкриття торгівельного центру. Було прикольно, мені сподобалося. Не знаю, наскільки це буде затребувано для дорослих, але для дітей це дійсно класна тема.

Дорослому буде складно навчитися створювати такі шедеври на тарілці?

Немає нічого неможливого для людини з інтелектом. Все можливо за бажання. Навчитися можна всьому. Я самоучка. Сама навчилась малювати, фотографувати, готувати, вивчила англійську мову. 

Найскладніше – це ідея та бачення. Але повторюють роботи багато моїх підписників і надсилають мені. Це і приємно, і додає драйву, адже та ж робота, зроблена іншою людиною – це вже інша робота, так би мовити, нове прочитання. Работа точно вийде. Тільки комусь достатньо буде просто глянути – і в нього вже готова ідея, як це реалізувати. А комусь потрібна покрокова інструкція. Але, якщо говорити про те, щоб дати можливість самому вигадати ідею, співставити, які продукти підійдуть, у який спосіб їх приготувати, вирізати і потім скомпонувати, можу точно сказати, що це не так просто, як здається. І процес цей трудомісткий. Але все приходить з практикою. 

Дарина Косар

Книги писати плануєш?

У мене вже є досвід співпраці в якості ілюстратора дитячої книги про здорову їжу. В наступному році планую запустити прикладну книгу з фуд-арту. Пропрацювати декілька ідей, покроково зняти фото-рецепти, дати списки продуктів і додати карти/трафарети розкладки. Щоб було просто і зрозуміло для всіх, хто хоче здивувати своїх гостей, накрити стіл і приготувати просту, але дуже ефектну страву.

Дарина Косар

У світі все більше завойовують популярність кав’ярні, кафешки з оригінальними подачами страв і напоїв. З першого погляду і не розумієш, чи можна цей витвір фуд-арту пити чи їсти? Чи тільки робити з ними селфі? Як швидко, по-твоєму, ця супер креативна фуд-течія і до нас добереться?

В Україні також багато цікавих ресторанів і всіляких кафешок, які нічим не поступаються європейским і американським. Наскільки фуд-арт течія буде розвиватися у нас в країні, думаю, залежить від того, чи будуть задоволені базові потреби людини, щоб далі цікавитися чимось більш забавним.

А якби тобі запропонували зробити таку кафешку?

Я б зробила. Там точно були б різні креативні страви. Скажу по секрету, колись думала про те, щоб відкрити своє кафе або інтегрувати свої роботи в меню інших ресторанів. Я навіть придумала декілька ідей для оформлення, щоб це було не напряжно, швидко для кухні і дуже креативно виходило б на тарілці. І навіть реалізувала свою задумку на відкритті одного з київських ресторанів, щоправда в одноденному нон-стоп виконанні. 

Дашо, бажаю, щоб усі твої плани обов’язково втілилися в реальність і величезне спасибі за душевну розмову!

Питання задавала Інна Левенець
Фото з Інстаграм Дарини Косар @darynakossar

 

Tags:

Похожие публикации

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *